Crisisopvang


Wat is een crisisopvang?

Een crisisopvang is een plek waar je tijdelijk onderdak krijgt. Gemiddeld is dit 3 maanden, maar in sommige gevallen kan dit verlengd worden. In een crisisopvang krijg je vaak een eigen slaapkamer en een appartementje als je er met een gezin terecht komt. De keuken, woonkamer, badkamer, wc en wasruimte deel je met de medebewoners.  Bij een crisisopvang is er 24 uur begeleiding aanwezig die jou kan helpen. De begeleiding in een crisisopvang gaat met jou kijken naar een nieuwe woonplek. Dit kan in een andere instantie zijn of in een eigen woning, afhankelijk wat er mogelijk is en wat passend is.

Voor wie is de crisisopvang?

Je kunt bij de crisisopvang terecht vanaf 18 jaar. Als je jonger dan18 jaar bent en een baby hebt, kun je dus niet terecht bij de crisisopvang. De crisisopvang is er voor mensen die dak of thuisloos zijn geworden. Wanneer ben je dak of thuisloos? Als je dakloos bent, kom je echt op straat te staan en heb je geen onderdak. Bij thuisloos heb je geen vast woonadres, maar heb je nog wel onderdak bij bijvoorbeeld vrienden. Bij de crisisopvang kan je zoals gezegd terecht vanaf 18 jaar en hierbij kan je alleen terecht, samen met je partner of met je kindje.

Belangrijk om te weten is dat je niet bij de crisisopvang terecht kan als je ernstige psychische klachten hebt, verslaafd bent of intensieve begeleiding nodig hebt.

Inschrijven bij een crisisopvang

Hoe kom je nu eigenlijk bij een crisisopvang terecht? Bij een crisisopvang kun je jezelf vaak aanmelden of je kan je via een buurtteam aanmelden. Een buurtteam heeft vaak contact met meerdere instanties en kan daardoor met jou kijken of een crisisopvang voor jou de beste oplossing is, of dat misschien een andere instantie toch beter past bij jou. Daarom is het handig om met het buurtteam te zitten. Zij weten vaak meer over woonmogelijkheden.

Als je eenmaal bent ingeschreven bij de crisisopvang kom je vaak op een wachtlijst te staan. Houd er dus rekening mee dat er in veel gevallen een wachttijd is voor de crisisopvang! In grote steden zullen de wachttijden gemiddeld langer zijn dan in de kleinere gebieden. In steden kunnen wachttijden met gemak oplopen tot 3 maanden!