Echo


 

Echo’s

Nu je weet dat je zwanger bent, is er natuurlijk niks leukers dan je baby in je buik te kunnen zien. Gemiddeld worden er 2 echo’s genomen tijdens je zwangerschap. Vaak kan dit gewoon bij de verloskundige, maar soms kan het zijn dat de verloskundige geen echo apparaat heeft en dan word je doorverwezen naar een echocentrum of het ziekenhuis.

Wil je thuis naar het hartje van je baby luisteren? Kijk dan even hier: Luister thuis naar het babyhartje in je buik

Hoe vaak een echo?

Zoals hierboven vermeld, krijg je gemiddeld 2 echo’s tijdens je zwangerschap. Elke verloskundige is vrij is in het maken van echo’s, waardoor sommige verloskundigen ervoor kiezen om meer echo’s te maken ook als er geen complicaties zijn.

om een duidelijker beeld te krijgen bij, dan kan het voorkomen dat je meer echo’s krijgt. Ook als je zwanger bent geworden door anticonceptie, zal je gemiddeld vaker een echo krijgen om te kijken of het goed gaat. Dit vooral in de eerste periode van je zwangerschap.

Soorten echo’s

De meest bekende manier om een echo te maken van je baby is via je buik. Je krijgt gel op je buik en met een apparaat kan je zo je baby zien. Dit is een uitwendige echo die via de buikwand gaat. Deze manier van een echo maken wordt vaak gebruikt als je 12+ zwanger bent.

De eerste echo zal vaak een inwendige echo zijn. Dit is een echo via de vagina. In het begin van je zwangerschap is je baby nog maar heel klein. Via een uitwendige echo is je baby dan nog niet te zien, maar via een inwendige echo wel. Dit komt omdat de verloskundige met een inwendige echo dichter bij je baby kan komen en je zo dus beter beeld krijgt. Dit is de reden dat de eerste echo vaak een inwendige echo is.

Wanneer een echo?

Elke verloskundige is vrij om zelf te bepalen wanneer een echo gepland wordt. Maar gemiddeld genomen krijg je je eerste echo rond de 9 a 12 weken zwangerschap. De 2de echo zal rond de 20 weken zwangerschap zijn. Deze echo word ook wel de 20-wekenecho genoemd. Soms kan een verloskundige ervoor kiezen om rond de 30 weken zwangerschap een groeiecho te maken.