Kinderopvang of gastouder


  Hieronder staat alle informatie omtrent kinderopvang en gastouders. In de tabellen staan kort de voor en nadelen van kinderopvang en gastouders. Wil je meer weten? Scrol dan naar beneden voor een uitgebreidere informatie.

Koop hier uw rugtas bedrukt met Naam!

Voordelen

KinderopvangGastouder
Goed voor sociale vaardigheid.Persoonlijke aandacht
Overgang naar school is kleinerMeer flexibiliteit
Meer kinderopvangtoeslagSoms goedkoper
Alles zit in de prijs inbegrepen Meer uitstapjes
Het hele jaar open Elke dag dezelfde begeleider

Nadelen

KinderopvangGastouder
Geen flexibiliteitAfhankelijk van ziekte en vakantie gastouder
Minder invloed over opvoedingExtra kosten voor gastouderbureau
Je kinder is vaker ziek Minder opvangtoeslag
Soms zelf luiers of eten meenemen

Voordelen

KinderopvangGastouder
Goed voor sociale vaardigheid.Persoonlijke aandacht
Overgang naar school is kleinerMeer flexibiliteit
Meer kinderopvangtoeslagSoms goedkoper
Alles zit in de prijs inbegrepen Meer uitstapjes
Het hele jaar open Elke dag dezelfde begeleider

Nadelen

KinderopvangGastouder
Geen flexibiliteitAfhankelijk van ziekte en vakantie gastouder
Minder invloed over opvoedingExtra kosten voor gastouderbureau
Je kinder is vaker ziek Minder opvangtoeslag
Soms zelf luiers of eten meenemen

Als je werkt of studeert en je raakt zwanger is het goed om na te gaan of je je baby naar een kinderopvang wilt brengen of naar een gastouder. Sommige moeder kiezen ervoor om hun baby naar hun ouders of schoonouders te brengen. Als deze mogelijkheid er is, is dit ook ideaal. Maar hier gaan we bespreken wat de voor en nadelen zijn van kinderopvang en gastouders voor je baby of kind. Zo kan je wellicht tijdens je zwangerschap een beter keuze maken waar je je baby later naartoe wilt brengen. Als je niet werkt of studeert kan je je baby of kind ook naar de opvang brengen, maar dan heb je geen recht op kinderopvangtoeslag. Alle kosten zijn dan voor jou en dit kan flink oplopen. Heb je een partner en werk of studeert 1 van de 2 niet maar de ander wel, dan heb je ook geen recht op kinderopvangtoeslag voor je baby of kind. Zit je in de uitkering en volg je een traject, dan heb je wel weer recht op kinderopvangtoeslag.

 

Kinderopvang:

In elke provincie en elke plaats zijn de kosten voor kinderopvang heel verschillend. Het kan uiteenlopen van 5,50 to 8,50. Ook word er bij de ene kinderopvang gekeken naar hoeveel uur jij je baby of kind daadwerkelijk naar de opvang brengt en bij de andere kinderopvang wordt 11 uur per dag in rekening gebracht. Als je geen geldzorgen hebt dan kan je voor jezelf kijken naar de leukste kinderopvang in de buurt voor jou baby of kindje. Heb je minder geld te besteden, dan is het handig om ook te kijken naar de prijsverschillen. Zoek eerst uit hoe duur de verschillende kinderopvang zijn en maak op basis daarvan een afspraak bij de opvang. Ook is het handig om te kijken of er per uur of per dagdeel word gerekend dat je je baby of kind brengt. Dit maakt namelijk ook een groot verschil in kosten.

Kinderopvangtoeslag:

In 2017 is het maximale bedrag van de kinderopvangtoeslag omhoog gegaan. Nu krijg je tot €7,18 per uur vergoed. Dit is een stuk hoger als vorig jaar. Als de kosten van jou kinderopvang hoger zijn dan dit bedrag, dan moet jij de overige kosten volledig zelf betalen. Is het bedrag minder als €7,18 dan krijg je het uurtarief vergoed dat de kinderopvang vraagt.  Wil jij weten hoeveel kinderopvangtoeslag jij krijgt, klik dan hier: http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/ om een berekening te maken gebaseerd op jou situatie.

Voordelen kinderopvang:

 • Kinderen komen in aanraking met andere kinderen. Dit is goed voor de sociale vaardigheden van je kind.
 • Kinderopvang lijkt al een klein beetje op de basisschool. Zo is de overstap van opvang naar basisschool een stuk kleiner en daarom ook makkelijker. Dit kan voor sommige kinderen heel fijn zijn.
 • Er zijn vaak veel verschillende speelmaterialen, vaak meer dan bij gastouders. Dit is vaak goed voor de ontwikkeling van het baby of kind.
 • Je krijgt over een hoger bedrag kinderopvangtoeslag, waardoor je vaak minder hoeft te betalen.
 • Eten en drinken voor je baby of kind zit bijna altijd inbegrepen bij de prijs.
 • Een kinderopvang is bijna het hele jaar door open.

Nadelen kinderopvang:

 • Geen flexibiliteit. Je spreekt met de kinderopvang af hoeveel dagen in de week jij je baby of kind naar de kinderopvang toe brengt. Dit geld dan voor 52 weken in het jaar. Dit houdt in, dat als je baby of kind 3 weken achter elkaar niet naar de kinderopvang gaat, je wel betaald.
 • Je hebt niet meer de volledige invloed op de opvoeding van je baby of kind. De kinderopvang zal namelijk ook een deel de opvoeding in handen hebben.
 • Omdat je baby of kind veel in aanraking komt met andere baby’s en kinderen, is de kans groot dat je kind vaker ziek is. Dit betekend dat jij als vader en moeder meestal ook vaker ziek bent.

Gastouders

Gastouders zijn nog niet zo bekend als kinderopvang. Wat houdt gastouderopvang nu precies in? Een gastouder vangt baby’s en kinderen op, dit kan zowel bij de gastouder thuis als bij de baby of kind thuis.  Een gastouder mag maximaal 6 kinderen opvangen, waarvan 5 van onder de 4, 4 van onder de 2 en 2 van onder de 1. Hierbij worden hun eigen kinderen ook meegerekend. Bij een gastouder hangt vaak een huiselijke sfeer.

Een gastouder is een professionele opvang. Als gastouder moet je aangesloten zijn bij een gastouderbedrijf die hun ook daadwerkelijk controleert. Er wordt gekeken of het huis van de gastouder veilig is voor de baby’s en vaak moet een gastouder ook in bezit zijn van een EHBO en BHO diploma.

Ook de toeslag voor gastouders is in 2017 omhoog gegaan. Het maximale bedrag van de gastoudertoeslag is nu €5,75 per uur. Als de kosten van jou gastouder hoger zijn dan dit bedrag, dan moet jij de overige kosten volledig zelf betalen. Is het bedrag minder als €5,75 dan krijg je het uurtarief vergoed dat de gastouder vraagt.  Wil jij weten hoeveel gastoudertoeslag jij krijgt, klik dan hier: http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/ om een berekening te maken gebaseerd op jou situatie.

Voordelen gastouders:

 • Een baby of kind krijgt veel persoonlijke aandacht van de gastouder.
 • Vaak is er en mogelijkheid tot flexibele opvang. Je kan bij sommige gastouders wekelijks veranderen van opvangdagen. (denk hierbij wel aan de belastingdienst. Veranderen de aantal uren, dan moet dit worden doorgegeven)
 • In sommige gevallen kan gastouder goedkoper zijn dan kinderopvang.
 • Veel gastouders maken uitstapjes met de baby’s en kinderen. Even naar het park of naar de kinderboerderij. Dit kan heel leuk zijn voor een baby of kind.
 • Je baby of kind komt elke dag bij dezelfde gastouder terecht. Bij de kinderopvang lopen vaak meerdere begeleiders rond. Dit is niet het geval bij een gastouder.

Nadelen gastouders:

 • Als je gastouder op vakantie is of ziek is, heb jij op dat moment geen opvang voor je baby of kind.
 • Je betaalt per maand niet alleen de uren van de gastouder, maar ook het gastouderbureau. Dit is per gastouderbureau ander en kan variëren van 25 euro tot 70 euro in de maand extra.
 • Je krijgt minder opvangvergoeding voor gastouderopvang van voor kinderopvang.
 • Bij sommige gastouders moet je zelf luiers meegeven of bepaald eten voor je baby of kindje.

Verschillende gastouderbureaus:

Er zijn verschillende soorten gastouderbureaus. Bij de ene krijg je eerst een intakegesprek met het bureau, zodat ze kunnen kijken wat je wensen zijn en of er een passende oudermatch voor je is. Vervolgens gaan zij voor jou opzoek naar eventuele gastouders die past bij jou baby of kindje. Op het moment dat dit allemaal rond is en je hebt een gastouder gevonden, dan betaal je per maand een bedrag aan de gastouderbureau. Deze prijzen kunnen verschillen, laat je daarover dus goed informeren.

Je hebt ook gastouderbedrijven waarbij je zelf naar een gastouder opzoek kan. Het voordeel is dat dit een stuk vrijblijvender is. Als je tijdens het zoeken besluit dat je toch liever kinderopvang wilt i.p.v. gastouderopvang, dan kan je elk moment beslissen het zoeken stop te zetten. Dit gaat bij de vorige soort genoegende gastouderbureaus moeilijker. Let wel, het kan soms lang duren voordat je een geschikte gastouder hebt gevonden. Begin dus tijdens je zwangerschap al met zoeken naar een opvang voor je baby.

 

Kinderopvang, gastouder, Zwangerschap, Zwanger, Tienermoeder, Bevallen, baby