Kraamzorg


 

Wanneer inschrijven voor kraamzorg?

Kraamzorg is vaak niet het eerste waar je aan denkt als je zwanger bent. Vaak vertelt je verloskundige wel wanneer je je moet inschrijven voor kraamzorg. De meeste ouders schrijven zich rond de derde maand van de zwangerschap in voor kraamzorg. Als je in grote steden woont, moet je je soms rond de 8ste week inschrijven bij een kraamcentrum. Als het goed is, geeft jouw verloskundige aan wanneer je je moet inschrijven.

 

Intake kraamzorg en bevallen

Als je je inschrijft voor kraamzorg, geef je aan waar jij het liefst wilt bevallen. Het intakegesprek vindt vaak bij jou thuis plaats en er zullen allerlei vragen worden gesteld . In enkele gevallen kan je niet thuis bevallen bijvoorbeeld vanwege ruimtegebrek. Dit zal de kraamzorg dan tijdens de intake ook bespreken.

Tijdens je bevalling zal de kraamverzorger aanwezig zijn bij jouw bevalling, Of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis. De kraamzorg kan de verloskundige of arts assisteren tijdens jouw bevalling. Bij het inschrijven bij het kraamcentrum geef je op waar je wilt bevallen. Belangrijk om te weten hierbij is dat de kraamverzorgende in de regel ook bij de bevalling aanwezig is. Dat is zo als je thuis bevalt, maar ook bij een bevalling in het ziekenhuis. Een kraamverzorgende is er namelijk ook voor opgeleid om de verloskundige of de huisarts bij de bevalling te assisteren.

 

Halve of hele dagen kraamzorg

Je hebt minimaal recht op 24 uur kraamzorg. Deze 24 uur kraamzorg wordt verdeeld over meerdere dagen. Afhankelijk van hoe jij verzekerd bent en hoeveel kraamzorg je vergoed krijgt, kun jij je dagen met de kraamzorg indelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je verzekerd bent voor 42 uur kraamzorg. In dat geval kan je in overleg met de kraamzorg kijken of je 6 dagen 7 uur kraamzorg wilt krijgen of 7 dagen 6 uur kraamzorg. Bij complicaties heb je recht op meer uren en kan je dus meer dagen kraamzorg krijgen. Op welk tijdstip je kraamzorg krijgt, gaat geheel in overleg met je kraamverzorger.

 

Verzekering

Niet iedereen weet het maar vanuit je basisverzekering wordt kraamzorg vergoed. Wil je extra kraamzorg kunnen krijgen, dan is het handig om ook aanvullend verzekerd te zijn.