Striae


 

Kan je striae voorkomen?

De meest gestelde vraag is of striae tijdens je zwangerschap te voorkomen is. De ene zegt van wel en de andere van niet. Helaas is striae tijdens je zwangerschap niet te voorkomen. Striae komt van binnenuit. Je huid rekt in korte tijd op en geeft daardoor (soms) striae. Of je het wel of geen striae krijgt als je zwanger bent, is afhankelijk van meerdere factoren. Vaak is striae erfelijk. Dit hoeft niet per definitie te betekenen dat je het krijgt als het in je familie zit, maar de kans is wel groter. Vaak is de leeftijd ook van invloed. Als je jong bent dan heb je meer kans op striae tijdens of na je zwangerschap dan wanneer je wat ouder zwanger wordt. Ook de omvang van jouw buik kan van invloed zijn. Sommige vrouwen krijgen bijna geen buikje tijdens de zwangerschap. De huid hoeft dan minder op te rekken en de kans op striae is daardoor kleiner.

Het feit dat je striae niet kan voorkomen neemt niet weg dat het toch goed is om jouw buik tijdens de zwangerschap in te smeren en striae kan je misschien niet voorkomen, maar wel beperken! Hieronder wat tips om striae te beperken.

Tips

  • Een crème smeren kan ervoor zorgen dat je minder last krijgt van jeuk. Doordat de huid uitrekt, kan er jeuk ontstaan. Insmeren van de huid kan jeuk voorkomen. Let er wel op dat je een crème neemt waar niet te veel gekke stoffen in zitten. Tegenwoordig zitten er veel stoffen in crèmes die niet goed zijn voor jou en jouw baby. Je kunt bijvoorbeeld het beste gebruik maken van oliën. Denk hierbij aan amandelolie of kokos olie, beide gewoon te verkrijgen bij de drogist.
  • Door koud en warm af te wisselen onder de douche, wordt je huid soepeler en dus rekbaarder.
  • Ondersteunende kleding tijdens de zwangerschap kan helpen. Denk hierbij aan een buikband als je buik groter aan het worden is.
  • Zorg ervoor dat je genoeg vocht binnen krijgt als je zwanger bent. Dit is natuurlijk altijd belangrijk, maar zorgt er ook voor dat de huid soepeler blijft.

Onzekerheid door striae.

Veel zwangere vrouwen krijgen striae. Sommige krijgen veel striae tijdens hun zwangerschap en andere krijgen het in lichte vorm. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld striae op je borsten krijgt doordat die opeens groter worden als je zwanger bent. Met het schoonheidsideaal van tegenwoordig kan dit je als vrouw erg onzeker maken. Het kan zijn dat jij het lelijk vindt of dat je je dik voelt. Dit is een logische gedachte, maar niet nodig! Striae is een teken dat je een kind gedragen hebt en is iets om trots op te zijn. Daarbij vinden de meeste mannen het helemaal niet erg. Het is begrijpelijk dat je soms van je striae kan balen en dat mag ook best! Maar onthoudt wel dat dit erbij hoort en dat jij hoogstwaarschijnlijk de enige bent die het niet mooi vindt.