Zwanger tijdens je studie


Zwanger zijn tijdens je studie kan heel lastig zijn. Per studie kan het heel verschillend zijn hoe moeilijk/zwaar de zwangerschap is. factoren die kunnen meespelen zijn vaak of je school al eerder tienermoeders of zwangere studenten hebben meegemaakt. Maar ook je bevaldatum is van invloed op je opleiding. Als je rond de zomervakantie bent uitgerekend is de kans groot dat je minder vertraging oploopt dan wanneer je in het midden van het schooljaar moet bevallen.

Scholen hebben geen vaste protocollen als het gaat om zwangerschap bij studenten. Hierdoor is het soms lastig om te weten waar je aan toe bent als je zwanger wordt tijdens je studie. De ene school wilt je op elke mogelijke manier helpen tijdens je zwangerschap, de andere school vindt zwangerschap een eigen keuze en is minder meegaand. Of je opleiding nu wel of niet meewerkt maakt niet uit voor je verlof. Je hebt ook als zwangere student recht op 16 weken zwangerschapsverlof en als vader op 5 dagen verlof. Als je zwangerschap goed verloop en je hebt niet veel last van zwangerschapskwaaltjes, dan kun je kijken of je bepaalde toetsen eerder of later kan doen zodat je zo min mogelijk vertraging oploopt door je zwangerschap. Let wel op dat je jezelf niet voorbij loopt. Jij en je baby zijn tijdens je zwangerschap belangrijker dan je opleiding. Je school en opleiding komen na je zwangerschap wel weer.

Studieschuld en Studievertraging

Over het algemeen heb je 4 jaar recht op studiefinanciering. Als je zwanger bent of een baby hebt, heb je geen recht op een jaar extra studiefinanciering als je studievertraging hebt opgelopen. Als er medische complicaties zijn geweest bij of na de bevalling heb je wel recht op een jaar extra studiefinanciering.

Wanneer je studie vertraging oploopt tijdens de zwangerschap of na de bevalling, kun je beroep doen op het afstudeerfonds van de onderwijsinstelling waarbij je studeert. Je kunt dan verlenging aanvragen van je studiefinanciering. De ene opleiding is hier strenger in dan de andere.

Ook kun je je studiefinanciering tijdelijk stopzetten. Als je met zwangerschapsverlof gaat kun je bij duo je studiefinanciering tijdelijk stopzetten. Als je dan weer begint met studeren kun je hem weer aanzetten. Zo kan kun je er voor jezelf voor zorgen dat je later niet in de problemen komt. Denk er wel aan dat je dan die tijd geen geld krijgt en dat je studenten OV-chipkaart dan ook niet meer geldig is.