Thuis wonen


 

Thuis wonen

Het kan zijn dat je in een situatie zit waardoor je tijdens je zwangerschap (en wellicht daarna) bij je ouders of schoonouders blijft wonen. Of misschien kies je er wel zelf bewust voor om bij je ouders of schoonouders te wonen. Het wonen bij je ouders kan heel fijn en leuk zijn, maar het kan ook erg moeilijk zijn.

 

Bij je ouders blijven wonen

Op het moment dat je thuis bij je ouders blijft wonen, kan dit erg fijn zijn. De kosten in het huishouden zijn lager, je ouders of schoonouders kunne op jouw baby passen en er is altijd iemand die je kan helpen als je vragen hebt. Maar thuis (blijven) wonen als je zwanger bent of een baby hebt, kan ook voor spanningen zorgen.

Eerst was jij gewoon het kind van je ouders en nu opeens ben jij ook ouder geworden van jouw baby. Dit kan soms voor spanningen zorgen doordat jouw ouders wellicht ook nog echt een ouderrol uitvoeren. Wat voorheen wellicht niet zo vervelend was, kan nu jezelf ouder bent misschien wel vervelend zijn.

Aan de ene kant kan het fijn zijn dat je ouders in de buurt zijn voor advies en hulp, maar het kan ook tegen je gaan werken. Jouw ouders hebben al een keer een kind opgevoed en hebben alles dus al een keer meegemaakt. Dit kan er voor zorgen dat je soms misschien advies krijgt waar je helemaal niet op zit te wachten.

Maar natuurlijk zitten er ook veel positieve kanten aan thuis blijven wonen. Als je iets niet weet, of ergens onzeker over bent omtrent het opvoeden van je baby, kan je makkelijk naar je ouders toe voor hulp of advies. Als je net moeder bent geworden, kan dat namelijk best zwaar zijn. Daarom kan het fijn zijn om je ouders om je heen te hebben, zodat zij - als jij er even doorheen zit - even op je baby kunnen passen.

Voor de ene zal het heerlijk zijn om thuis te blijven wonen en voor de ander zal het juist zwaar vallen. Als het goed gaat thuis, geniet er dan van dat je thuis kunt wonen. Gaat het echt niet huis? Dan kan je altijd kijken of er een andere woonoptie is voor jou!

 

Bij je schoonouders wonen

In sommige gevallen kan het zijn dat jij en je vriend bij je schoonouders gaan wonen. Dit kan een goede optie zijn, maar het kan ook moeilijk zijn. Je komt in een ander gezinsleven terecht, bij mensen die wellicht een andere opvoeding hanteren en andere normen en waarden hebben. Voor sommige is dit geen probleem, maar voor andere kan dit moeilijk zijn. Als je zwanger bent, of net bent bevallen van je baby, gieren de hormonen nog door je lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller geïrriteerd raakt. De hormonen in combinatie met een nieuwe thuissituatie, kan voor irritaties en problemen zorgen.

Maar uiteraard zijn er ook veel voordelen als je tijdens je zwangerschap of na je bevalling bij je schoonouders woont. Net als wanneer je thuis zou wonen, zijn er mensen waar je op kan terugvallen als het nodig is. Dit kan erg fijn zijn.

 

Afspraken

Of het nu jouw eigen keuze is dat je thuis of bij je schoonouders blijft wonen of niet, het is handig om afspraken te maken. Nu je moeder gaat worden, of al bent geworden, veranderd er veel in jouw leven en dat van je ouders of schoonouders.

Spreek van tevoren goed wat wie welke rol vervult. Wil jij dat je ouders of schoonouders zich veel bezig houden met jou en je baby of niet? Wat word jouw rol in het huishouden? En wat verwachten jullie van elkaar nu je moeder gaat worden? Spreek dit van tevoren met elkaar af, zodat jullie allemaal weten wat jullie van elkaar kunnen verwachten. Dit kan veel frustraties en onenigheden voorkomen!