verloskundige


Als je weet dat je zwanger bent, kun je de verloskundige bellen om een afspraak te maken. Gemiddeld plant de verloskundige een afspraak als je tussen de 8 en 10 weken zwanger bent.

Wil jij nu thuis ook het hartje van je babytje horen? Klik dan even op de link. Luister thuis naar het babyhartje in je buik

Eerste keer naar de verloskundige.

De eerste afspraak bij de verloskundige is een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek zal de verloskundige informatie geven over de verloskundige praktijk en over het verloop van je zwangerschap en de afspraken. Ook zal de verloskundige allerlei informatie over jou willen weten. Denk hierbij aan medische achtergrond en jouw wensen omtrent je zwangerschap en bevalling. Daarnaast is er ook ruimte om vragen te stellen.

De verloskundige zal met jou en je partner een zwangerschapskaart invullen. Op deze zwangerschapskaart staat informatie omtrent jouw zwangerschap, bevalling en kraambed.

Na al het papierwerk begint het echte werk. je gewicht wordt bepaald en genoteerd, je bloeddruk wordt gemeten en de verloskundige zal je vragen bloed te laten afnemen en ochtendurine te laten inleveren. Nadat dit is gebeurd zal er naar het hartje van je baby geluisterd worden. Het kan zo zijn dat je de eerste keer nog geen hartje hoort, dit is puur omdat het dan nog wat te vroeg is. De verloskundige kan er dan voor kiezen een inwendige echo te maken of kan je vragen om een week later terug te komen om dan nog eens te luisteren.

Vervolgafspraken bij de verloskundige

Na het intakegesprek zal er een vervolgafspraak worden gemaakt. Als er nog geen echo is gemaakt, kan het zijn dat je vrij snel weer een afspraak hebt om een echo te laten maken. Hieronder is weergegeven hoe vaak je ongeveer naar de verloskundige zal gaan bij een gezonde zwangerschap.

  • Totdat 26 weken zwangerschap: om de 4 tot 6 weken.
  • Vanaf 26 weken tot 32 weken zwangerschap: iedere 3 weken.
  • Vanaf 32 tot 36 weken zwangerschap: iedere 2 tot 3 weken.
  • Vanaf 36 weken ga je elke week bij je verloskundige langs. Als alles goed gaat zal er ongeveer 2 weken tussen de controles zitten.

Echo’s

Als het goed is krijg je 2 echo’s tijdens je zwangerschap. De eerste als je 9 tot 14 weken zwanger bent en de 2de als je 20 weken zwanger bent. In sommige gevallen kan het zijn dat je extra echo’s krijgt, dit is vaak zo als de verloskundige iets niet vertrouwt. Meer weten over echo’s? Klik dan hier voor meer informatie rondom echo’s

Meer weten over echo’s? Lees dan hier meer over echo’s tijdens je zwangerschap.