Nu jullie hebben kunnen lezen hoe het was om met mijn schoonmoeder te leven, is het tijd voor mijn schoonvader.

Mijn schoonvader was wat meer op de achtergrond. Ik had wel contact met hem, maar wij lieten elkaar met rust. Niet omdat we elkaar niet mochten, maar omdat het zo liep.

Drinken

Al vrij snel nadat ik bij mijn schoonouders woonde, merkte ik dat mijn schoonvader vaker alcohol dronk als dat ik gewend was. Het viel mij vooral op omdat hij een boze dronk had. Dit zorde ervoor dat de sfeer in huis vaak gespannen was. Eens in de zoveel tijd barste de bom en ging mijn schoonvader flink tekeer. Hij kon dan schelden, schreeuwen en met deuren en stoelen smijten. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mij erg onveilig gevoeld heb in huis. Ik wist dat hij mij nooit pijn zou doen, maar het fijt dat hij zo boos en agressief kon worden, zorgde ervoor dat het niet fijn voelde. Ik liep de hele dag op mijn tenen als ik bij hem in de buurt was, om er maar voor te zorgen dat er niks gebeurde.

Gewenning

Doordat Daniël en alle anderen in huis, zo gewend waren aan de situatie, keken zij niet meer op van dit gedrag. De gespannen sfeer en de heftige uitbarstingen van Daniëls vader, waren een onderdeel van het huishouden geworden en werden voor lief genomen. Dit vond ik erg confronterend, gezien ik er nogal van onder de indruk was! Gelukkig heb ik het gedrag van mijn schoonvader wel bespreekbaar kunnen maken bij Daniël en zijn moeder. Dit veranderende de situatie niet, maar het was voor mij wel fijn om het uit te kunnen spreken.

Gesprek met Daniëls vader.

Op een dag had Daniëls vader weer een uitbarsting. Ik weet nog dat ik helemaal zat na te trillen van de adrenaline. Uiteindelijk, toen hij wat bekoeld was, ben ik naar hem toe gegaan. Ik heb toen voor het eerst tegen hem gezegd dat ik bang voor hem was, ondanks dat ik wist dat hij mij niks zou doen. Hij reageerde gelukkig erg goed en bevestigde dat hij mijn inderdaad nooit pijn zou doen. Wij hebben elkaar toen een knuffel gegeven en zijn zo uit elkaar gegaan. Na het gesprek was er uiteraard niks veranderd. Dit had ik ook niet verwacht, maar voor mijzelf was het vooral fijn dat ik het gezegd had.

Mijn gevoel

Ik weet nog dat ik, toen ik bij mijn schoonouders woonde, mij dood ongelukkig voelde. Ik heb meerde malen mijn moeder huilend opgebeld en gezegd dat ik het niet meer trok. Normaliter doe ik dit niet zo snel, maar toen voelde ik mij zo rot, dat ik niet wist wat ik anders moest.

Dat ik mij zo voelde had natuurlijk met 100 verschillende zaken te maken, maar een van de redenen dat ik mij zo voelde was door de negatieve, boze sfeer die er in huis ding. Ik was altijd gespannen en in afwachting van de volgende uitbarsting.

Uitwerking op mijn zwangerschap

Doordat ik altijd zo gespannen was, voelde ik mij erg schuldig tegenover mijn baby. Ik voelde mij tijdens mijn zwangerschap zo ongelukkig, en het feit dat mijn baby dat ook kon voelen, maakte het voor mij nog erger. Ik wilde dat mijn baby zich fijn en veilig voelde in mijn buik, maar in plaats daarvan bracht ik alleen maar stress, boosheid, verdiet en zorgen over aan de baby. Tot de dag van vandaag kan ik mij daar nog schuldig over voelen. Gelukkig is dit tegenwoordig niet mee zo vaak als dat het was, maar tijdens en net na mijn zwangerschap was dit gevoel elke dag aanwezig. Gelukkig ligt die periode achter mij, en kan ik mijn dochtertje nu alle liefde, rust en aandacht geven die ik haar in de buik al had willen geven! 

Blog, YoungMoms, Tienermoeder, moeder, kind, ouder“Hallo, ik ben Laura ik ben een impulsieve, zorgzame en vaak ongeduldige moeder. Ik heb een prachtige praatgrage dochter Eva van 2,5 jaar oud. Naast moeder ben ik de verloofde van mijn lieve vriend Daniel, maar bovenal ben ik gewoon Laura! In mijn blog vertel ik over mijzelf, over mijn ervaringen rondom het (jonge)   moederschap, en alles wat daarbij komt kijken! Veel leesplezier!”