zwangerschapssymptomen


Dan ben je eindelijk zwanger en dan komen de zwangerschapssymptomen. Veel zwangere vrouwen (gelukkig niet allemaal) krijgen last van één of meer symptomen. Hieronder staan diverse zwangerschapssymptomen beschreven. Sommige zwangere vrouwen hebben nergens last van en andere zwangere vrouwen krijgen helaas het hele pakket.

Weet je nog niet zeker of je zwanger bent? Klik dan hier>> Zwanger? Test al 6 dagen voor je nod!

 

Misselijkheid

Bijna iedere vrouw die zwanger is, krijgt hier wel mee te maken. Meestal komt misselijkheid tijdens de zwangerschap vooral in de eerste, tweede, derde en vierde maand voor. Bij veel vrouwen vindt de misselijkheid in de ochtend plaats, waardoor het ook wel ochtendmisselijkheid wordt genoemd. Dit neemt niet weg dat ook genoeg zwangere vrouwen gedurende de dag er ook last van hebben.

 

Stemmingswisselingen

Misschien had je er al wel eens last van rond je menstruatie. Stemmingswisselingen. Het ene moment zit je op een roze wolk en het andere moment lig je huilend op de bank. Je hormonen veranderen, waardoor je stemmingswisselingen kan krijgen als je zwanger bent. Vaak hoor je van zwangere vrouwen dat ze bijvoorbeeld geen zielige films meer kunnen kijken zonder te huilen. Bij de ene zwangere vrouw is dit erger dan bij de ander. Maar een ding staat vast: zelfs na je zwangerschap zal ik je nog een lange tijd last hebben van die vervelende stemmingswisselingen!

 

Vermoeidheid

Dan ben je eindelijk zwanger, maar ben je opeens de hele tijd moe. De ene zwangere vrouw heeft hier al vroeg in de zwangerschap last van en de andere pas later in de zwangerschap. Je lichaam en je baby zijn hard aan het werken. Dit vergt heel veel van jouw lichaam. Het is dus ook niet zo gek dat als je zwanger bent, je moe bent. Probeer als het even kan ook toe te geven aan die moeheid. Je lichaam werkt hard en mag dus ook wel wat rust gebruiken. Een dutje overdag is dus helemaal niet erg.

 

Duizeligheid

Alsof die zwangerschapssymptomen nog niet genoeg zijn, kun je ook nog eens last krijgen van duizeligheid. Je kunt je licht in je hoofd voelen en soms kun je je ledematen wat voelen tintelen. Hoe komt die duizeligheid? Tijdens de zwangerschap kan jouw bloeddruk opeens dalen. Ook kan het zijn dat je duizelig wordt doordat je te weinig voedingsstoffen hebt. Als je veel last heb van duizeligheid en flauwvallen, zorg dan dat de mensen in je omgeving weten dat je zwanger bent. Mocht je flauwvallen, dan weten zij namelijk dat ze je niet op je rug moeten leggen. Hierdoor kan je baby namelijk zuurstoftekort krijgen.

 

Harde buiken

Harde buiken: de een heeft er veel last van als ze zwanger is en de andere heeft nergens last van tijdens haar zwangerschap. Wat is een harde buik nu precies? Als je last hebt van harde buiken in je zwangerschap dan betekend dat dat je baardmoeder zich samentrekt. Als dit gebeurt, heb je een harde buik. Een harde buik wordt om deze reden ook wel oefenwee genoemd. Als je aan het eind van je zwangerschap zit, worden deze harde buiken vaak erger. Dit omdat je lichaam zich aan het voorbereiden is op de bevalling die eraan komt.

 

Rugpijn of bekkeninstabiliteit

Ook een veel voorkomend zwangerschapssymptoom is rugpijn en bekkeninstabiliteit. Door de zwangerschap word je opeens zwaarder, verandert je houding en veranderen je hormonen. Dit alles kan er tijdens je zwangerschap voor zorgen dat je last krijgt van rugpijn of bekkeninstabiliteit. Vaak krijgen vrouwen hier later in de zwangerschap pas last van. Als je net zwanger bent, is je kindje nog niet zo groot, maar naarmate je langer zwanger bent, groeit je kindje en dus ook het gewicht en jouw lichaamshouding. Doordat je baby in je buik zit, hebben de meeste vrouwen last van lage rugpijn, ofwel in de onderrug. Mocht je last krijgen van bekkeninstabiliteit, ga dan even langs de huisarts. Deze verwijst je vaak door naar een fysio of naar een caesartherapeut. Dit kan ervoor zorgen dat je minder pijn ervaart. Ook kan het helpen om een goed matras te kopen dat niet te zacht is. Dit ondersteund je lichaam beter en kan er dus voor zorgen dat je minder last hebt.

 

Aambeien

Dit is niet een zwangerschapssymptoom waar je het als zwangere vrouwen niet snel over zult hebbem, maar toch hebben maar liefst 70% van de vrouwen er last van. Als je aambeien hebt, kan je hier veel last van ervaren tijdens je zwangerschap. Het kan jeuken, het doet pijn, het irriteert en het kan ervoor zorgen dat je je onzeker voelt. Als je last hebt van aambeien, kun je het beste even langs de huisarts gaan om er naar te laten kijken. En let op, je kunt tijdens je zwangerschap last krijgen van aambeien, maar je kan ze ook nog krijgen na je bevalling.

 

Vocht vasthouden

Dit fenomeen hoor je vaak voorbij komen. Vocht vasthouden. Als je wat langer zwanger bent, kan je last krijgen van vocht vasthouden. Vaak zie je dit in je enkels en onderbenen. Dit kan erg vervelend zijn omdat dit er soms voor kan zorgen dat je bijvoorbeeld je schoenen niet meer past. Maar ja, wat doe je ertegen? Het beste is om je benen wat hoger te leggen en ze lekker te masseren (of te laten masseren!). Het zwangerschapssymptoom zal niet meteen weggaan, maar kan zo wel minder worden.

 

Striae

Veel vrouwen zijn hier bang voor, striae. Toch is dit een van de meest voorkomende zwangerschapssymptoom. Spijtig genoeg valt zwangerschapsstriae niet te voorkomen. Wel kan je ervoor zorgen dat je er minder last van hebt door het met olie in te smeren. Maar zoals gezegd, dit voorkomt je striae niet. Striae komt van binnen uit. Je huid rekt op van binnenuit. Het is dus onmogelijk dit van buitenaf te voorkomen. Wil je weten hoe je ervoor kan zorgen dat je het beperkt of dat je er minder last van hebt? Klik hier voor meer informatie over striae.

 

Bandenpijn

Bandenpijn voelt als een scherpe, stekende pijn in je onderbuik. Meestal heb je tijdens je zwangerschap hier niet eerder last van dan voor week 20. Vanaf week 20 is de kans aanwezig dat je last gaat krijgen van bandenpijn. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat er druk ontstaat op je baarmoeder en je baarmoederbanden. Doordat je buik steeds groter wordt, is de kans dat je last krijgt ook steeds groter